نتایج تحقیق جهانی که با همکاری چند نفر از دانشمندان ایرانیتبار انجام شده نشان میدهد نوشیدنیهای حاوی قند باعث مرگ ۱۸۴ هزار نفر در سال میشود.
این اولین تحقیقی است که به بررسی رابطه نوشیدنیهای حاوی قند با دیابت، بیماریهای قلبی و سرطان براساس کشور، سن و جنسیت پرداخته است.
در این تحقیق دکتر شهاب خطیبزاده پژوهشگر بخش بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد، پروفسور مجید عزتی رییس بخش محیط زیست و بهداشت جهانی محیط امپریال کالج لندن و پروفسور داریوش مظفریان، متخصص بیماریهای قلب و رییس دانشکده علوم تغذیه دانشگاه تافت شرکت داشتهاند.
این پژوهشگران تخمین زدهاند که سالانه حدود ۱۳۳ هزار نفر به علت دیابت، ۴۵ هزار نفر به علت بیماری های قلبی و ۶۴۵۰ نفر به علت سرطان ناشی از مصرف "نوشیدنیهایی که با قند شیرین شدهاند" ،جان خود را از دست میدهند.
دکتر مظفریان میگوید: "در بسیاری از کشورهای دنیا، تعداد قابل توجهی از موارد مرگ مربوط به فقط یک عامل است، نوشیدنیهایی که با قند شیرین شدهاند. کاهش قابل ملاحظه یا حذف کامل این نوشیدنیها باید به اولویتی جهانی تبدیل شود."
بر اساس این گزارش مکزیک بالاترین میزان مرگ به علت نوشیدنیهای قنددار را دارد؛ سالانه ۴۵۰ مورد در میلیون که در مجموع باعث ۴۵ هزار مورد در سال میشود. بعد از آن آمریکا قرار دارد با ۱۲۵ مورد مرگ در میلیون که بالغ بر ۲۵ هزار مورد میشود.
نکته قابل توجهی که در این تحقیق روشن شده این است که ۷۶ درصد موارد مرگ ناشی از نوشیدنیهای قنددار در کشورهایی که درآمد کم یا متوسط دارند، رخ میدهد.
به علاوه، این نوشیدنیها افراد جوان را بیشتر از افراد مسن در معرض بیماریهای مزمن قرار میدهد.
این تحقیق ۶۲ مطالعه درباره تغذیه، بیش از ششصد هزار نفر را در ۵۱ کشور دنیا بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۲۰ را بررسی کرده و آب میوه شامل این بررسی نبوده است.
بر اساس آمارهای موجود هر ایرانی سالانه به طور متوسط بیش از ۴۸ لیتر نوشابه گازدار مصرف میکند و از این نظر ایران در میان پرمصرفترین کشورهای دنیا قرار دارد.
تحقیقات در ایران نشان میدهد "در مسیر کودکی تا بلوغ مصرف نوشابههای گازدار سه برابر میشود."